U Hrvatskom listu je dana 09.10.1929. godine objavljen članak o Pjevačkom društvu “Lipa”.

Donosimo tekst članka:

Pakrac 6. listopada.
Danas je u u 3 sata poslije podne prispjelo na poziv Hrvatskog sokola iz Pakraca Hrvatsko seljačko pjevačko društvo “Lipa” iz Lipovljana pod vodstvom svoga zborovođe g. Huzjaka. Hrvatski sokol se velikim veseljem pripremao za doček gostiju, te je pred goste izašao na kolodvor sa svim svojim odjelima u impozantnoj povorci, koju je pratilo građanstvo. Na čalu povorke je stupala sokolska fanfara, koja je svirala razne domoljubne pjesme. Na samoj stanici povorka se još uvećala.Gosti su bili prigodom ulaska vlaka u stanicu oduševljeno pozdravljeni kako zvucima sokolske fanfare tako i poklicima sokola, te građanstva.Svi članovi Hrv. selj. pjev. društva “Lipe”, muški i ženski, bili su u narodnoj nošnji, što je u postavi nasuprot Hrvatskog sokola pružalo veliku grupu lijepih i šarolikih narodnih boja. Goste je u ime sokola pozdravio brat Dr Karlo Legin, dok su mu na pozdravni govor pjevači odgovorili pjesmom “Hrvatski pjevački pozdrav” nakon čega slijedi buran pljesak i ponovno pozdravljanje. Povorka se nato svrstava i kreće gradom u sokolanu te ju je putem pozdravljalo i pratilo brojno građanstvo.

Primjećeno je, da ovaj puta Hrvatski sokol nije nastupio sa svojom zastavom i to povodom primjene člana zakona o isticanju zastava.

Sam koncerat je počeo točno u pol 9 sati pred dupkom punom dvoranom hrvatskog sokola. Nakon što se digao zastor, publika je frenetički pozdravila pjevače, koji su u svojoj prekrasnoj narodnoj nošnji davali harmonično sliku boja, koja je gledaoce oduševila, tako da je pljesak potrajao nekoliko minuta. Program je izveden na sveopće zadovoljstvo. Sve pjesme (oko 12 na broju) otpjevane su precizno sa svim dinamičkim niansama. Ovoj savršenoj izvedbi mnogo je doprinio agilni zborovođa g. Huzjak, koji nije žalio truda i muke, već je sa požrtvovanjem dnevno vježbao pjevače, te tako stvorio zbor, koji služi na diku i čast Lipovljanima i Hrv. pjevačkom savezu. U polovici programa dolazi pred publiku ovdašnji agilni starješina Hrvatskog sokola brat Julije Strepački, te uz pozdravni govor, u kojem zahvaljuje “Lipi” na posjetu, bodri je na daljni i ustrajni rad u širenju divne hrvatske pjesme i predaje u ime sokola lovor-vijenac obavijen hrvatskim trobojkama. Zborovođa g. Huzjak zahvalio se je u ime “Lipe” u kratkom, ali stvarnom govoru za lijep doček, moleći prisutne, da ne budu strogi kritičari, već da ocijene trud i mar kao i požrtvovnost hrvatskog seljaka, koji uz svoj teški dnevni posao žrtvuje po nekoliko sati, da uzmogne širiti hrvatsku pjesmu, podizati hrvatsku narodnu svijest i kulturu. Govor g. Huzjaka je burno pozdravljen, te klicanju i oduševljenju nema konca ni kraja.

Nakon pjesama izvedena je s potpunim uspjehom aktovka “Braća” od Pecije Petrovića. Poslije završenog programa slijedio je ples.

Hrvatski list članak iz 1929. godine