U subotu 22. Lipnja 2013. Kulturno umjetničko društvo Lipa svečano je obilježilo osme DANE KUDA LIPA. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Lipovljani i Općine Lipovljani.

U subotu se u Lipovljane slilo oko 200 članova kulturno umjetničkih društava iz Karlovačke, SMŽ, Vukovarsko srijemske i Bjelovarsko bilogorske županije. Dragi gosti bili su nam članovi HKUD-a“ Sveti Marko“ iz Klobuka.

Program je započeo svečanim mimohodom svih društava koja su sudjelovali u programu. Manifestaciju je otvorio zamjenik načelnika Općine Lipovljani Tomislav Lukšić. Bilo je to šarenilo nošnji, pjesme, plesa i običaja. Mlađa skupina KUD-a Lipa u pratnji tamburaške skupine KUD-a Lipa izvela je dječje pjesme i igre. KUD „Slavko Kolar“ iz Palešnika predstavio se koreografijom „Kolovođa, daj kolo povedi“. Članovi HKUD-a „ Sveti Marko“ iz Klobuka predstavili su se spletom hercegovačkih pjesama i igara; naravno dominirala je ganga što su posjetitelji dobro prihvatili, a na kraju su nas počastili Linđom. KUD Šubić iz Novske u prekrasnim novljanskim nošnjama predstavio se pjesmama i plesovima novljanskoga kraja pod nazivom „ Skoči kolo“. KUD „ Lađevčani“ iz Lađevaca predstavili su se pozdravnom pjesmom i „ Šikancima“ božićnim običajem. KUD „Šokadija” iz Starih Mikanovaca predstavio se Šokačkim kolima, muška skupina izvela je dvije slavonske pjesme. Program je vodila Marica Tisaj predsjednica KUD-a Lipa Lipovljani.

Za članove HKUD-a Sveti Marko iz Klobuka Lipaši su u obiteljima organizirali smještaj. Nakon nedjeljne rane mise domaćini i gosti obišli su Krapje i etno selo. Čekalo ih je veliko iznenađenje; vlasnik etno sela je Željko Mlinarević iz Tihaljne. Susret je teško opisati, gospodin Željko nije mogao sakriti suze radosnice kada su mu otpjevali gangu. U poslijepodnevnim satima uputili su se prema svojim domovima uz dogovor za daljnju suradnju.

Iza KUD-a Lipa je još jedna dobro odrađena manifestacija o kojoj svjedoče brojni meilovi i poruke koje su stigle od društava koja su nastupila u Lipovljanima. Za dobru organizaciju zahvalni smo svim članovima KUD-a Lipa , načelniku Općine Lipovljani Mariju Ribaru, Turističkoj zajednici, Općini Lipovljani i Matici slovačkoj Lipovljani.

Marica Tisaj