Izrada narodnih nošnji KUD-a Lipa Lipovljani

,Kulturno umjetničko društvo LIPA osnovano je 1921. godine. Zemaljska vlada društvo je priznala 1923. godine. Osnivanjem društva vrijedne članice društva na čelu sa Katom Horvat istkale su jedinstvene narodne nošnje ukrašene cvjetnim motivom perunike. Istkano je dvanaest nošnji. Svaka nošnja imala je svoj broj.

Naravno tijekom svih ovih godina dio nošnji je dotrajao, u KUD-u je ostalo osam nošnji. Želja nam je bila istkati najmanje četiri identične nošnje što se ovih dana i ostvarilo. Zahvaljujući gospodinu Iliji Gregoriću i njegovoj supruzi odnosno Tkalačkom obrtu Lan iz Novske, prekrasne nošnje ugledale su svjetlo dana.

Posao je bio dugotrajan ali uspješan. Gopodin Ilija Gregorić istkao je platno za četiri nošnje, četiri poculice, četiri peće i četiri tkanice. Gospođa Emilija Hubak sve je to sašila. Vrijedne članice KUD-a LIPA, Dragica i Dubravka nošnje su naštirkale i ispeglale.

Zahvaljujući trudu i radu Emilije Hubak i Ilije Gregorića, KUD LIPA će uskoro svojim sugrađanima prezentirati izvorno lipovljansko kolo. Zapise je prikupio stručni voditelj gospodin Tihomir Krmek na osnovi kazivanja žena iz Lipovljana i okolnih sela. Pratnja tamburaška skupina KUD-a LIPA, voditelj profesor Franjo Rodić.

Na fotografijama možete vidjeti detalje novih nošnji.