Kulturno umjetničko društvo Lipa Lipovljani i MPZ Lira Lipovljani u organizaciji Matice slovačke Lipovljani 24. i 25. svibnja 2013. godine uputili su se na nastup u Slovačku. Članovi KUD-a Lipa, MPZ Lira i MS Lipovljani u ranim jutarnjim satima stigli su u Bratislavu. Smjestili su se u hotelu Baronka. Nakon zasluženog odmora u poslijepodnevnim satima krenuli su u posjet Gradišćanskim hrvatima u Novo selo ( Pama ).

Gradišćanski hrvati bježeći pred turcima svoj dom našli su u Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj. Mnogi od njih ne znaju iz kojih dijelova Hrvatske potječu, ali znaju da su Hrvati na što su posebno ponosni. Pripadnost Hrvatskoj dokazuju njegujući hrvatski jezik, kulturu i običaje. Veliku zaslugu za njegovanje kulture u malom selu Pama ima svećenik Branko koji osim svog redovnog posla vodi nekoliko kulturno umjetničkih društava u okolici Pame, a u samom selu vodi tamburašku skupinu. Zanimljivo je istaknuti da je publika tijekom cijelog programa aktivno sudjelovala u programu. U Pami je održan zajednički koncert KUD-a Lipa, MPZ Lira i tamburaškog ansambla iz Pame.

Kulturno umjetničko društvo LIPA publici u Pami predstavilo se Pjesmama i plesovima Slavonije, Hrvatskog Zagorja i Pjesmama i plesovima Lipovljanskog kraja. Članovi MPZ Lira izveli su devet pjesama. Nastup u Pami jako je dobro odrađen i dogovorena je daljnja suradnja.

U nedjelju smo sudjelovali Svetoj misi u Čunovu. Članovi MPZ Lira pod ravnanjem profesora glazbe pjevanjem su pratili svetu misu. U poslijepodnevnim satima u Djevinskoj novoj Vesi sudjelovali smo na 20. Smotri slovačke pjesme gdje su nastupili članovi MPZ Lira. U večernjim satima uputili smo se prema našoj dragoj domovini Hrvatskoj. Vratili smo se puni lijepih dojmova i utisaka i naravno sa mnogim planovima. Gostoprimstvo treba i uzvratiti, dogovoren je dolazak Čunovskih bečara i Dječjeg ansambla iz Hajenke.

Hvala Matici slovačkoj Lipovljani koja nam je omogućila dvodnevni boravak u Slovačkoj te nastup u Austriji.